W belgijskich sklepach Lidl pojawił się nowy produkt – mięso hybrydowe, czyli połączenie tradycyjnego mięsa z białkami roślinnymi. To propozycja dla konsumentów, którzy szukają kompromisu między smakiem a troską o środowisko. Produkt ten może również sygnalizować ważny kierunek zmian w przemyśle spo...
Lublin planuje zakup nowoczesnych, przegubowych autobusów hybrydowych typu plug-in. W przetargu ogłoszonym przez MPK Lublin wpłynęła jedna oferta – od firmy Solaris. Przeczytaj Tylko jeden producent chce dostarczyć do Lublina nowe hybrydowe autobusy....
X-59 to naddźwiękowy odrzutowiec, który NASA buduje z firmą Lockheed Martin. Maszyna ma pozwolić na przywrócenie do użytku samolotów pasażerskich jak Concorde. Agencja wierzy, że nowy odrzutowiec rozwinie niesamowite prędkości, a przy tym X-59 ma gen...
Rosyjskie lotnictwo po raz pierwszy użyło nowej szybującej bomby precyzyjnej UMPB-5, wymierzając ją w osiedla mieszkaniowe i zakład przemysłowy w Charkowie. Zrzucona z bombowca Su-34 z odległości około 100 kilometrów eksplodowała z taką siłą, że rany...
Kurczak z dodatkami z piekarnika, zawinięty w folię to jeden z najczęstszych obiadów w moim domu rodzinnym. Przygotowanie go zajmuje chwilę i zachwyca wszystkich przy stole.
Rolnictwo, a w szczególności współczesna produkcja mięsa, przekłada się na przykre konsekwencje dla naszej planety. To przede wszystkim niemały ślad węglowy, a więc emisja gazów cieplarnianych do atmosfery. Dlatego w ostatnich latach pojawiają się al...
Zmieniające się nawyki konsumentów w Polsce coraz wyraźniej odbijają się na rynku spożywczym. Jak wynika z danych przytaczanych przez "Puls Biznesu", w pierwszym kwartale 2025 r. polskie gospodarstwa domowe ograniczyły wydatki na mięso i wędliny, pod...
Kiedyś to mięso często pojawiało się na stołach, ale dziś można szukać go ze świecą. Budzi liczne kontrowersje i dyskusje, chociaż przed laty nie było dla nikogo niczym zaskakującym. Historia koniny w polskiej kuchni to opowieść o zmieniających się c...
Hiszpania kojarzy się z gazpacho, chorizo i owocami morza, ale odkryć w niej można wiele innych smakołyków. Wśród nich jest wieprzowina, a konkretniej nogi.