Jak bardzo stopień przetworzenia żywności wpływa na naszą wagę i samopoczucie, nawet jeśli odżywiamy się zdrowo? Nowe badanie poddaje to próbie. Porównano w nim dwie różne diety - obie oparte na oficjalnych zaleceniach żywieniowych, ale jedna z wysoko przetworzoną żywnością, a druga z żywnością mini...
Wiotka skóra na udach, zgrubienia pod pośladkami, a może nierówności widoczne nawet pod rajstopami? Cellulit nie wybiera - potrafi pojawić się niezależnie od figury, wieku, czy stylu życia. Na szczęście coraz więcej kobiet sięga po sprawdzone, profes...
Główny Inspektorat Sanitarny regularnie informuje o produktach wycofywanych z rynku z powodu zagrożenia dla zdrowia konsumentów. W ostatnim czasie GIS zdecydował o usunięciu z obrotu kolejnych artykułów, które nie spełniały norm bezpieczeństwa.
Podwyższony poziom cukru we krwi dotyka osoby chorujące na cukrzycę. W prawidłowym procesie glukoza z pożywienia trafia do krwiobiegu, a następnie – z pomocą insuliny, hormonu produkowanego przez trzustkę – przedostaje się do komórek. U osób z cukrzy...
- Trendy cenowe wśród mięsnych kategorii są jednoznaczne (...). Supermarkety pozostają kanałem tańszym w porównaniu do sklepów małoformatowych i jednocześnie są także kanałem, gdzie ceny rosną wolniej - przyznaje Nikodem Pankowiak, analityk danych s...
W Stanach Zjednoczonych rusza bezprecedensowa zmiana w przemyśle spożywczym. Najwięksi gracze – Coca-Cola, PepsiCo i Mars – znajdują się pod rosnącą presją społeczną, polityczną i prawną, by oczyścić składy swoich produktów. Wszystko pod sztandarem k...
ProVeg Polska i RoślinnieJemy wspierają sieci handlowe w monitorowaniu proporcji białka roślinnego i odzwierzęcego w sprzedaży jako pierwszy krok w kierunku bardziej świadomego kształtowania oferty.
Z danych opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że w czerwcu 2025 r. ceny skupu podstawowych produktów rolnych były o 12,7% wyższe niż przed rokiem, ale jednocześnie o 1,4% niższe niż w maju. Większość produktów w ujęciu miesięcznym o...