Mięciutkie ciasto ziemniaczane z prostym farszem na bazie soczewicy to przepis na obiad, który pokochają nie tylko fani roślinnej diety. Są sycące, pożywne i tak smaczne, że ciężko oprzeć się dokładce.
Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki – często przekazywany z pokolenia na pokolenie, zapisany w starym zeszycie mamy albo babci. Niemal zawsze, niezależnie od wersji, w składnikach znajdziemy mleko. Okazuje się, że można go z powodzeni...
Niedzielny obiad to w wielu domach święto. Pachnie rosół, a na drugie obowiązkowo wjeżdżają schabowe. Jednak, zamiast znów klepać kotlety, proponuję coś prostszego i… o wiele smaczniejszego. Te roladki robi się w kilka chwil, a efekt zachwyca – soczy...
Chociaż pozostałe z obiadu ziemniaki nie wydają się być najbardziej apetyczne na świecie, to łatwo można przygotować z nich zupełnie nowy posiłek. Dzięki temu, nie marnujesz jedzenia a rodzina nawet nie pomyśli, że wykorzystałeś pozostałości z wczora...
Wyrazisty w smaku i pełen warzyw – ten pasztet to świetna alternatywa dla mięsnych wersji. Idealny do kanapek, jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska. Przygotujesz go z kilku prostych składników, bez skomplikowanych etapów, a jego smak zaskoczy n...
Ryż z soczewicą w sosie jogurtowo-pomidorowym to danie, które zaskakuje w każdej możliwej kategorii, czyli smakiem, sytością i prostotą przygotowania. Choć nie zawiera mięsa, dostarcza porządną porcję roślinnego białka, błonnika i witamin. Świetnie s...
Choć kotlety najczęściej kojarzymy z mięsem, ta bezmięsna wersja potrafi naprawdę zaskoczyć. Kotlety chłopskie są proste, sycące i wyjątkowo smaczne – pokochają je nawet ci, którzy zwykle nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa.
Pstrąg Ojcowski to wyjątkowe miejsce w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego, położone w Doliny Prądnika, przy popularnym punkcie widokowym Jonaszówka. Tradycyjne pyszności serwowane są tu w cudnych okolicznościach przyrody, ledwie 10 minut spacerkiem o...
Dni są coraz dłuższe, cieplejsze i bardziej słoneczne, a to oznacza idealne warunki na kontynuowanie sezonu grillowego! To idealny moment na spotkania z przyjaciółmi i kulinarne eksperymenty. Poniżej proponujemy coś specjalnego dla miłośników kuchni...
Polacy kochają placki ziemniaczane i sięgamy po nie z różnymi dodatkami – od cukinii po sery i zioła. A co jeśli zamienić ziemniaki na inne warzywo, które rzadko gości w tej formie? Te placki mogą stać się pyszną wariacją, która na stałe zagości w tw...
Nowy raport FAO pokazuje, że do 2034 roku świat będzie jeść więcej mięsa, zwłaszcza drobiu. Sprawdź, jak zmienią się trendy i co to oznacza dla rolników.