W czasie upałów apetyt często maleje, dlatego to dobry moment, aby zacząć wybierać jedzenie bardziej świadomie. Ryby kuszą lekkością i szybkim przygotowaniem, ale nie zawsze są tak bezpieczne i dobrze tolerowane, jak się wydaje. Zanim wybierzesz łososia lub dorsza, sprawdź, co warto o nich wiedzieć.
Nad Bałtyk przyjeżdżamy nie tylko, by wypocząć, ale również po to, by skosztować świeżych, lokalnych ryb. Warto wiedzieć, które gatunki naprawdę warto jeść i kupować, na co zwrócić uwagę w smażalni lub w porcie oraz jakie ryby są najlepsze latem, jes...
Gorzka czekolada zawiera składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na wiele aspektów zdrowia, w tym zdrowie serca, nastrój, a nawet na kontrolę masy ciała.
Mszyce to często występujące szkodniki ogrodowe, które mogą zniszczyć całe uprawy. Przez działanie mszyc, liście roślin zaczynają się zwijać i deformować. Jak można uchronić przed nimi uprawy warzywne? I czy owoce lub warzywa zaatakowane przez mszyce...
Niekiedy podczas kiszenia ogórków ząbki czosnku przybierają zaskakujący, niebieskawy odcień. Wygląda to dziwnie, ale wbrew pozorom wcale nie oznacza zepsucia przetworów. Sprawdź, skąd bierze się ta barwa i czy taki czosnek można bezpiecznie zjeść.
Opływowy kształt, ciężki pancerz i zabójcza skuteczność. Nie, to nie pojazd wojskowy ani kolejna wersja Iron Mana. To jeden z największych polskich chrząszczy, który na dodatek znakomicie czuje się w wodzie.
Departament Zasobów Naturalnych amerykańskiego stanu Illinois ma zamiar płacić wędkarzom nawet tysiąc dolarów za jedną rybę. Urzędnicy wzywają ich do walki z inwazyjnym gatunkiem, który jest zagrożeniem dla lokalnego ekosystemu. Celem jest amur czarn...
Ryby w puszce to bardzo wygodna i szybka opcja. Świetnie sprawdzają się na wyjazdach, ale także pozwalają przyrządzić szybki i wartościowy posiłek, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Jeżeli chcecie się zdrowo odżywiać, warto wiedzieć, które konserwy...
Śledztwo, tysiące martwych ryb i wściekli wędkarze. Prokuratura i inspekcja ochrony środowiska badają sprawę katastrofy ekologicznej, do której doszło w Chełmie. W centrum zarzutów – oczyszczalnia ścieków „Bieławin” i Miejskie Przedsiębiorstwo Gospod...
Pasta z serka śmietankowego to baza na pyszne i proste śniadanie. W mojej wersji to pikantna propozycja, którą wzbogacam o suszoną wołowinę. Produkt popularny wśród amerykańskich "prepersów", który warto użyć w polskich kuchniach. Przepis jest banaln...
Są takie przepisy, które ratują ci tyłek, kiedy lodówka świeci pustkami, a głód nie ma litości. Te pankejki robię, gdy brakuje mąki i mleka. Wystarczą trzy składniki, patelnia i gotowe. Nie są ciężkie jak racuchy, a do tego świetnie wpisują się w die...