Wrzesień to najlepszy czas na grzybobranie. Nadal możemy liczyć na ciepłe i słonecznie dni, ale nieco niższe temperatury powietrza będą mogły podtrzymać wilgoć, potrzebną do rozwoju owocników. Jednak nie wszyscy decydują się na samodzielne zbiory. Bo co jak w koszyku znajdą się robaczywki? Profesor...
Niektórzy w lesie wypatrują tylko borowików i podgrzybków, omijając inne skarby. Wśród runa czai się jednak smaczny i niedoceniany gatunek, który do jedzenia nadaje się nawet na surowo.
Czasem zdarza się, że otwierasz opakowanie mięsa mielonego z myślą o szybkim obiedzie, a tam... niespodzianka. Mięso jest szare i wygląda mało apetycznie. Pojawia się więc pytanie – czy nadal nadaje się do jedzenia, czy jednak lepiej go nie ryzykować...
Grzybobranie to nie tylko sposób na relaks i świeże powietrze, ale też odpowiedzialność wobec przyrody. Źle zebrany grzyb może nie odrosnąć, a niewłaściwe zachowanie w lesie – grozić mandatem. Sprawdź, jak zbierać grzyby zgodnie z zasadami i ochronić...
Chcesz zrzucić kilka kilogramów, ale marzy ci się danie z makaronem? Jest na to sposób - szybki, prosty i, chociaż trudno w to uwierzyć, praktycznie bez kalorii i węglowodanów. Konjac na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły makaron. W Japonii znany j...
O ile sam wygląd podgrzybków czy borowików budzi zaufanie, o tyle niektóre gatunki od razu rodzą wiele wątpliwości. Chociaż wyglądają dziwnie, okazują się być nie tylko jadalne, ale jeszcze do tego naprawdę smaczne.
Nie ma chyba osoby, która nie kochałaby dań z ziemniaków. Najbardziej powszechne i jedne z najtańszych warzyw są jednocześnie bazą dla najsmaczniejszych i, niestety, często też najbardziej kalorycznych potraw. Smażone w głębokim tłuszczu, pieczone z...
Już niedługo w Polsce rozpocznie się sezon grzybowy. Chociaż niektóre rodzaje można zrywać już wcześniej, to prawdziwy ich wysyp przypada zwykle na wrzesień i początek października. Oznacza to, że wkrótce lasy zapełnią się grzybiarzami, a każdy z nic...
Mszyce to często występujące szkodniki ogrodowe, które mogą zniszczyć całe uprawy. Przez działanie mszyc, liście roślin zaczynają się zwijać i deformować. Jak można uchronić przed nimi uprawy warzywne? I czy owoce lub warzywa zaatakowane przez mszyce...
Nie ma co się martwić, grzyby jeszcze będą - powiedziała PAP dr hab. Marta Wrzosek zapytana o to, czy padające deszcze nie wypłuczą grzybni. Wyjaśniła, że "grzybnia znajduje się w glebie mniej więcej pięć centymetrów pod ściółką, w samej ściółce, a t...
Teraz w lasach pojawią się tysiące grzybiarzy. Lasy Państwowe przypominają, że grzybobranie wymaga od nich przestrzegania zasad. Jakich? Między innymi tej: "Grzybobranie może być świetną przygodą – pod warunkiem, że towarzyszy jej odpowiedzialność i...