Danie, które na pierwszy rzut oka brzmi jak eksperyment, a w praktyce okazuje się kulinarnym hitem. Dorsz z awokado i masłem orzechowym to nieoczywiste połączenie smaków, które zaskakuje harmonią i lekkością.
Przez ponad trzy lata rosyjski system bankowy przeczył grawitacji. Sparaliżowany przez zachodnie sankcje, odcięty od globalnych rynków finansowych i pozbawiony zagranicznego kapitału działał w szczelnej próżni gospodarczej. Ale to nie potrwa długo —...
Czy wizje rodem z Jetsonów czy Powrotu do przyszłości niedługo przestaną być tylko wizjami? Amerykańska firma Alef Aeronautics oficjalnie rozpoczęła na terenie amerykańskich lotnisk testy swojego latającego samochodu elektrycznego, Model A. To futury...
Fotodermatozy, czyli reakcje skórne na słońce wywołane lekami, stanowią niepożądane działanie wielu powszechnie stosowanych substancji. Polega ono na aktywacji chemicznej leków przez promieniowanie słoneczne. Zjawisko to może przybierać formę fototok...
Czyszczenie fug bywa jak walka z wiatrakami. Niekiedy nawet najbardziej żmudne szorowanie zawodzi, a brud z dnia na dzień coraz bardziej bije po oczach. Na szczęście wystarczy odrobina wiedzy naszych babć, by zaradzić temu raz na zawsze. Ten trik dzi...
W Tunezji zapach przypraw poczuć można niemal na każdym rogu. W tej zupie to właśnie one odgrywają główną rolę. Jej nazwa brzmi tak nietypowo, że mogłaby pochodzić z dziecięcego gaworzenia.
Nie od dziś wiadomo, że wielogodzinne loty nie są sprzymierzeńcem naszego organizmu. Powietrze w kabinie wysusza, a długie siedzenie odbiera energię. Dlatego warto wiedzieć, z czego lepiej zrezygnować tuż po podróży, by pomóc ciału szybciej dojść do...
Słodka wersja chłodnika może wydać się nieoczywista – zupy owocowe nadal cieszą się niewielkim zainteresowaniem, a wielu z nas kojarzy je z bezsmakowymi szkolnymi zupami. Jednak w tej letniej odsłonie chłodnik zostaje zupełnie zrehabilitowany: orzeźw...
Skrzydełka w miodzie to jedna z potraw, która dobra jest w zasadzie na każdą okazję. Pasuje do wielu dodatków i nie jest skomplikowana w przyrządzeniu. Oto kilka pomysłów na to danie!
Jajecznica to śniadaniowy klasyk, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Pozornie wydaje się być prosta — ot, tylko wbić jajka na patelnię. Jeśli jednak zrobisz ją tak, jak Francuzi, zakochasz się w jajecznicy na nowo.