To jedno z tych pytań, które nurtowały biologów od dekad. Teraz naukowcy z Indii i USA odkryli, dlaczego fotosynteza zachodzi tylko w jednej z dwóch teoretycznie identycznych “gałęzi” kompleksu białkowo-barwnikowego fotoukładu II. To odkrycie nie tylko zmienia nasze rozumienie mechanizmó...
Naukowcy z Narodowego Centrum Badań Sercowo-Naczyniowych w Madrycie odkryli cząsteczkę, która może bezpośrednio wywoływać miażdżycę. To może oznaczać początek rewolucji w profilaktyce i leczeniu chorób serca.
W świecie fizyki jądrowej wciąż istnieją białe plamy – niestabilne jądra atomowe, których istnienia możemy się tylko domyślać. Odkrycia w tej dziedzinie często prowadzą do głębszego zrozumienia fundamentalnych sił rządzących materią. Jednym z takich...
Podczas myślenia o przyszłości mózgi optymistów działają podobnie, pesymiści wykazują znacznie większy stopień indywidualności – stwierdzili naukowcy. To wyjaśnia, dlaczego optymiści są bardziej towarzyscy: mogą mieć wspólną wizję przyszłości.
Głęboko pod lodową pokrywą Antarktydy Wschodniej kryje się zapomniany krajobraz, który — wszystko na to wskazuje — niezmieniony przetrwał miliony lat. Choć ukryty przed wzrokiem, nadal odgrywa on kluczową rolę w kształtowaniu dynamiki lodowca. Najnow...
Od lat pojawiają się zalecenia lekarzy, ile kroków dziennie robić. Wiemy dobrze, że ruch to zdrowie, ale poszczególne rekomendacje sporo się różnią. Jedne mówiły, że minimum to 5 tysięcy kroków dziennie, a inne podawały 10 tysięcy. Naukowcy przeprowa...
Lodowisko Icemania w Lublinie działa zaledwie przez pięć miesięcy w roku. Jak twierdzi miejski radny, trzy kluby łyżwiarskie i drużyna hokejowa muszą trenować krócej niż ich konkurencja z Polski. Czy miasto planuje zmiany? Odpowiedź ratusza zaskakuje...
Odczuwasz ból głowy przed burzą lub deszczem? To nie przypadek. Dla nawet połowy osób z migreną to realny wyzwalacz. Co naprawdę dzieje się w mózgu, gdy zmienia się aura?
Jesz zdrowo, a waga stoi w miejscu? Winowajcą może być twój zegar biologiczny. Badania pokazują, że pora posiłku może być równie ważna jak to, co masz na talerzu.