Niedzielny obiad w wielu polskich domach składa się ze schabowego i tłuczonych ziemniaków. To standard, który od lat nie wychodzi z mody i nie zanosi się, żeby było inaczej. Podczas przyrządzania mięsa na kotlety praktycznie w każdym domu jest hałas, ponieważ schab należy solidnie rozbić. To z pozor...
Nowy raport FAO pokazuje, że do 2034 roku świat będzie jeść więcej mięsa, zwłaszcza drobiu. Sprawdź, jak zmienią się trendy i co to oznacza dla rolników.
Ryż z soczewicą w sosie jogurtowo-pomidorowym to danie, które zaskakuje w każdej możliwej kategorii, czyli smakiem, sytością i prostotą przygotowania. Choć nie zawiera mięsa, dostarcza porządną porcję roślinnego białka, błonnika i witamin. Świetnie s...
Jaki jest najlepszy pomysł na szybki obiad z mięsem mielonym? Oczywistą odpowiedzią jest pyszna zapiekanka. Zrobienie jej zajmie tylko kilka chwil. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mnóstwo warzyw - to danie to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego...
Wyrazisty w smaku i pełen warzyw – ten pasztet to świetna alternatywa dla mięsnych wersji. Idealny do kanapek, jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska. Przygotujesz go z kilku prostych składników, bez skomplikowanych etapów, a jego smak zaskoczy n...
Mięciutkie ciasto ziemniaczane z prostym farszem na bazie soczewicy to przepis na obiad, który pokochają nie tylko fani roślinnej diety. Są sycące, pożywne i tak smaczne, że ciężko oprzeć się dokładce.
Choć kotlety najczęściej kojarzymy z mięsem, ta bezmięsna wersja potrafi naprawdę zaskoczyć. Kotlety chłopskie są proste, sycące i wyjątkowo smaczne – pokochają je nawet ci, którzy zwykle nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa.
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który rozkochał w sobie pokolenia. Prosty dodatek podkręci smak i sprawi, że z talerzy znikną jeszcze szybciej niż zwykle.
Rosół to klasyk ponad klasykami - nieodłączny element niedzieli i jedna z ulubionych zup Polaków. Choć przepis wydaje się prosty, drobne triki potrafią diametralnie zmienić jego smak.
Pomimo presji cenowej, ilość produkowanego w Niemczech mięsa pozostanie stabilna w 2025 roku. Wieprzowina pozostaje najważniejszym produktem w Niemczech i UE.