Kreplachy to popularne w kuchni żydowskiej pierogi faszerowane mięsem, ale czasem też z warzywami w środku. Najczęściej mają trójkątny kształt i pływają w rosole. Chociaż można je podsmażyć na patelni, w towarzystwie aromatycznego bulionu nabierają niebywałego smaku.
Pierogi to jedno z dań, które nierozerwalnie kojarzy się z domową, pyszną kuchnią, pełną ciepłych wspomnień. Pysznych sposobów na farsz jest cała masa, ale to właśnie ten farsz z dodatkiem grzybów podbije kubki smakowe.
Zapomnij o tradycyjnych ruskich. Odkryj pierogi szlachcice – podlaski przysmak, który skradł moje serce. Ich sekret? Surowe ziemniaki i boczek, które tworzą niepowtarzalny smak. Przygotujesz je łatwo, a efekt zaskoczy każdego. Spróbuj i przekonaj się...
Wielu z nas wychowało się na pierogach ruskich – klasyka kuchni domowej, którą kochamy za prostotę i smak. Ale czasem warto coś zmienić. Wystarczy zastąpić twaróg innym składnikiem, żeby odkryć zupełnie nową wersję tego tradycyjnego dania. U mnie wyb...
Naukowcy ze szwajcarskiego École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) oraz japońskiego Kyoto University opracowali pierwszy na świecie Deep Eutectic Solvent (DES), czyli rozpuszczalnik eutektyczny oparty na wodorkach, który może zrewolucjonizowa...
Tego lata kinowa branża nie ma na co narzekać, bo widzowie chętnie wybierają się na seanse i zostawiają w kasach sporo gotówki, a „Superman” wyreżyserowany przez Jamesa Gunna oficjalnie stał się właśnie najbardziej dochodowym filme...
Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Niestety czasem podczas gotowania farsz wypływa na zewnątrz, a to już zwiastuje pierogową katastrofę. Na szczęście, dzięki kilku prostym trikom, zawsze będą miękkie, delikatne i pełne smaku.
Jerzy Godek zwolnił się ze stacji krwiodawstwa. Zamiast liofilizować osocze, pozbawiał wody szczypiorek. Prawie trzy dekady później wraz z córkami wyprodukował pierogi, które poleciały na orbitę.
Bar Bambino w Warszawie to kultowe miejsce. Przyciąga od dekad nie tylko mieszkańców stolicy, ale też całe zagraniczne wycieczki. Reporter WP Jakub Bujnik specjalnie dla nas sprawdził, czy pomidorówka, gołąbki i pierogi z jagodami smakują tam jak u b...