Kuchnia PRL bazowała na prostych produktach. Gdy w sklepach świeciły głównie pustki, wyobraźnia gospodyń pracowała na najwyższych obrotach. Jednym z zapomnianych rarytasów była snelka.
Choć jej nazwa brzmi niepozornie, zalewajka to zupa, która od pokoleń gości na stołach mieszkańców Kielecczyzny. Kwaśna, gęsta, dymna – to danie pełne charakteru, które nie potrzebuje wymyślnych składników, by sycić i rozgrzewać. Dziś zalewajka święt...
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie posiada w swoich zbiorach wyjątkową kolekcję samochodów wyprodukowanych w Zakładach Samochodów Rolniczych „POLMO” z Poznania-Antoninka – to... Artykuł Szreniawa Youngtimer – Tarpany...
W czasach PRL-u gościła na niemal każdym stole. Dziś mało kto o niej pamięta, a szkoda - bo kergulena to ryba pełna zdrowotnych właściwości i kulinarnych możliwości.
— Na pewno nie wolno się zrażać tym, jak wygląda dom w momencie oglądania. Jeśli nie ma się dobrej wyobraźni, to warto odwiedzać takie domy z kimś, kto czuje temat — radzi Tomasz Kasza, który jest kolejnym bohaterem cyklu "Ruinersi".
Smak pierogów ruskich, leniwych z bułką tartą czy kotletów z fasoli pamięta każdy, kto stołował się w barach mlecznych. Ich rozkwit przypadł na PRL, a sekret ich popularności tkwił zarówno w tradycyjnym menu, jak i niskich cenach, na które wpływ miał...
Ich miłość rozkwitła w czasach, gdy związki osób homoseksualnych były tematem tabu. Dopiero po dekadach Marek Barbasiewicz odważył się opowiedzieć, kogo kochał naprawdę.
Kwaterunek w PRL to historia o tym, jak komunistyczne władze radziły sobie z problemem braku mieszkań. Przedwojenne luksusowe mieszkania dzielono na mniejsze lokale, a do dotychczasowych właścicieli dokwaterowywano obce rodziny. Dziś jest to niewyobr...
W Polsce wskutek zaborów zmarnowany został cały XIX wiek, w którym inne narody uczyły się kapitalizmu i akumulowały dobra przekazywane następnie w spadku kolejnym pokoleniom. Dlatego powinniśmy na ludzi przedsiębiorczych chuchać i dmuchać, zamiast po...