Najnowsze doniesienia z Australii mogą oznaczać prawdziwy zwrot w dziedzinie obliczeń kwantowych. Badacze z Uniwersytetu w Sydney ogłosili coś, co potencjalnie może zmienić sposób myślenia o skalowaniu tej technologii. Okazuje się, że klucz do praktycznych rozwiązań może tkwić w zupełnie innym podej...
Opracowana przez naukowców innowacyjna metoda pozwala wykorzystać każdy atom cennych metali rzadkich i szlachetnych, co może przełomowo zmienić podejście do produkcji zielonej energii i przemysłu. Rozwiązanie to otwiera drogę do bardziej efektywnego...
W kanadyjskim Darlington rodzi się projekt, który może zdefiniować przyszłość zeroemisyjnych źródeł energii na całym świecie. Chociaż reaktory jądrowe kojarzą się z wielkimi betonowymi kolosami, to nowa fala inwestycji zmierza w przeciwnym kierunku &...
Polski program atomowy coraz bardziej przybliża nas do wyczekiwanej od lat elektrowni atomowej na terenie naszego państwa. Dla jednych to spóźniony, ale pozytywny krok naprzód, natomiast dla drugich, kontrowersyjna inwestycja wzbudzająca sporo niepew...
Jednocześnie, jak [podaje TW Reporter](https://www.twreporter.org/a/referendum-to-restart-maanshan-nuclear-power-plant-result?utm_source=facebook&utm_medium=fanpage), prezydent William Lai (Lai Ching-te) stwierdził, że szanuje wynik referendum i „roz...
Mizeria to znana surówka, w której główną rolę gra ogórek. Pasuje w zasadzie do każdego dania. Kotlety schabowe i mielone, udka z kurczaka smakują dużo lepiej w towarzystwie chrupiącej i aromatycznej mizerii. Moja znajoma, która pracuje w barze mlecz...
Rekiny i kameleony mają więcej wspólnego, niż wielu się wydaje. Nowe badania ujawniają, że skóra morskich drapieżników potrafi zmieniać kolor, jakby była stworzona z żywego lustra. Żarłacze błękitne (Prionace glauca) to majestatyczne drapieżniki, zna...
Świat fizyki kwantowej wzbogacił się niedawno w imponujące osiągnięcie. Stoi za nim chiński zespół, który jako pierwszy bezpośrednio zaobserwował tarcie kwantowe między materiałami stałymi. Tarcie towarzyszy nam na każdym kroku, choć oczywiście zagłę...
Jak podaje "New York Times", jeszcze w latach 60. serwatkę wylewano do rzek lub podawano świniom. Dziś, jak zauważa konsultant branży mleczarskiej Mike McCully, "są momenty, w których to ser staje się produktem ubocznym produkcji serwatki". Serwatka...