Kiedyś to mięso często pojawiało się na stołach, ale dziś można szukać go ze świecą. Budzi liczne kontrowersje i dyskusje, chociaż przed laty nie było dla nikogo niczym zaskakującym. Historia koniny w polskiej kuchni to opowieść o zmieniających się czasach, kulturze i relacjach człowieka ze zwierzęc...
Wybór imienia dla dziecka to trudna decyzja. Niektórzy rodzice stawiają na imiona przodujące w rankingach popularności, inni stawiają na te tradycyjne. Jeszcze inni inspirują się znanymi postaciami. Jedną z nich jest polski poeta Cyprian Kamil Norwid...
Tekst pierwotnie opublikowany 3.08.2021 Z dedykacją dla Szymona, mojego brata, w podziękowaniu za towarzystwo w przeżywaniu wspólnych filmowych przygód. Wychowałem się w czasach bez Netflixa, HBO Max i innych dogodności, dzięki którym obejrzenie film...
Fallout: Brotherhood of Steel to już nieco zapomniana produkcja, która na długo przed Falloutem 3 przedstawiła to postapokaliptyczne uniwersum konsolowym graczom. Był to również łabędzi śpiew firmy Interplay.Informacja Ta gra porzuciła niemal wszystk...
James Gunn opublikował mural z filmu Superman, który przedstawia blisko 30 bohaterów z komiksów DC. Przyjrzyjmy się im wspólnie - to są naprawdę interesujące postacie.W filmie ukryto prawdziwe smaczki dla miłośników komik...
Kurczak z dodatkami z piekarnika, zawinięty w folię to jeden z najczęstszych obiadów w moim domu rodzinnym. Przygotowanie go zajmuje chwilę i zachwyca wszystkich przy stole.
Rolnictwo, a w szczególności współczesna produkcja mięsa, przekłada się na przykre konsekwencje dla naszej planety. To przede wszystkim niemały ślad węglowy, a więc emisja gazów cieplarnianych do atmosfery. Dlatego w ostatnich latach pojawiają się al...
Zmieniające się nawyki konsumentów w Polsce coraz wyraźniej odbijają się na rynku spożywczym. Jak wynika z danych przytaczanych przez "Puls Biznesu", w pierwszym kwartale 2025 r. polskie gospodarstwa domowe ograniczyły wydatki na mięso i wędliny, pod...
W belgijskich sklepach Lidl pojawił się nowy produkt – mięso hybrydowe, czyli połączenie tradycyjnego mięsa z białkami roślinnymi. To propozycja dla konsumentów, którzy szukają kompromisu między smakiem a troską o środowisko. Produkt ten może również...
Hiszpania kojarzy się z gazpacho, chorizo i owocami morza, ale odkryć w niej można wiele innych smakołyków. Wśród nich jest wieprzowina, a konkretniej nogi.