Jajka sadzone na wstążkach cukinii to niezwykle prosty, pyszny i bardzo zdrowy posiłek. Przepis świetnie sprawdzi się latem nie tylko na śniadanie lub na kolację, ale i jako przystawka na przyjęciu.
Czy jajka są naprawdę groźne dla serca? Przez dekady uznawane za "cholesterolową bombę" i symbol niezdrowego śniadania, jajka być może w końcu doczekają się rehabilitacji. Przełomowe badania naukowców z Uniwersytetu Południowej Australii (UniSA) wyka...
Gotowanie jajek wydaje się banalnie proste, dopóki nie przychodzi moment obierania. Skorupka przywiera do białka, jajko rozpada się w rękach, a połowa zostaje w łupince. Choć problem wydaje się drobny, może skutecznie zniechęcić do przygotowywania ja...
Przygotowując składniki na leczo, skupiamy się na wyborze papryki i dobrej kiełbasy. Jednak równie ważną rolę odgrywa tłuszcz, na którym smażymy warzywa. Węgrzy przygotowują leczo na smalcu z wytopionej słoniny. To baza, dzięki której potrawa nabiera...
Joanna Jabłczyńska nie podąża za instagramowymi trendami – jej ogród to prawdziwa oaza spokoju i naturalności. Aktorka z dumą pokazuje, jak sama zbiera cukinie prosto z grządki, a fani nie mogą wyjść z podziwu. Mają też kilka kuchennych trików.
Jeśli myślisz, że z cukinii można zrobić tylko leczo czy placki, to ten przepis całkowicie Cię zaskoczy. Dżem z cukinii jest prosty w przygotowaniu, a smakuje tak dobrze, że z powodzeniem zastąpi tradycyjne konfitury owocowe. Pasuje do pieczywa, nale...
Cukinia po francusku to wyrazista, słodko-pikantna marynata, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Świetnie smakuje zimą, dlatego warto zrobić zapas słoików, by cieszyć się nią cały rok.