Jeśli myślisz, że z cukinii można zrobić tylko leczo czy placki, to ten przepis całkowicie Cię zaskoczy. Dżem z cukinii jest prosty w przygotowaniu, a smakuje tak dobrze, że z powodzeniem zastąpi tradycyjne konfitury owocowe. Pasuje do pieczywa, naleśników czy nawet jako dodatek do ciast. Artykuł Dż...
Przygotowując składniki na leczo, skupiamy się na wyborze papryki i dobrej kiełbasy. Jednak równie ważną rolę odgrywa tłuszcz, na którym smażymy warzywa. Węgrzy przygotowują leczo na smalcu z wytopionej słoniny. To baza, dzięki której potrawa nabiera...
Joanna Jabłczyńska nie podąża za instagramowymi trendami – jej ogród to prawdziwa oaza spokoju i naturalności. Aktorka z dumą pokazuje, jak sama zbiera cukinie prosto z grządki, a fani nie mogą wyjść z podziwu. Mają też kilka kuchennych trików.
Jajka sadzone na wstążkach cukinii to niezwykle prosty, pyszny i bardzo zdrowy posiłek. Przepis świetnie sprawdzi się latem nie tylko na śniadanie lub na kolację, ale i jako przystawka na przyjęciu.
Cukinia po francusku to wyrazista, słodko-pikantna marynata, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Świetnie smakuje zimą, dlatego warto zrobić zapas słoików, by cieszyć się nią cały rok.
Dżem z truskawek i moreli został okrzyknięty przez moją rodzinę najlepszym, jaki kiedykolwiek jedli. Nawet mój pięcioletni niejadek wsunął sam prawie pół słoika i mówił, bym robiła kolejne partie, bo tak bardzo mu smakuje. Moreli jest pod dostatkiem,...
Słodki, gęsty i pełen smaku – domowy dżem morelowy to jeden z tych przetworów, które pachną dzieciństwem i latem u babci. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki z cukrem żelującym i sztucznymi dodatkami, warto wrócić do sprawdzonego sposobu – tylko owoce...
Ten dżem od lat zachwyca smakiem mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej, a teraz zdobywa popularność także w Europie. Kremowy przysmak ma wyjątkowy aromat, bogate wartości odżywcze i może być świetnym uzupełnieniem codziennego menu.
Zapraszam po przepis na super pyszny, prosty i szybki do zrobienia dżem z mirabelek. Można go robić z mniej lub bardziej dojrzałych owoców. Smakuje wspaniale i pasuje do wielu deserów.