Pozostałości po prehistorycznych wirusach, które wkleiły się w nasze DNA w toku ewolucji, stanowią około 8 proc. naszego genomu. Według najnowszych badań mogą odgrywać kluczową rolę we wczesnych etapach rozwoju człowieka.
34-letnia Alley Bardfield, nauczycielka z Illinois w USA, przyznała się do uprawiania seksu z 11-letnim uczniem, przesyłania mu nagich zdjęć oraz przekazania pieniędzy. Jak poinformowała telewizja Fox News, sprawa wyszła na jaw, gdy zaniepokojona mat...
Proste pytanie zadane na ulicy przeistoczyło się w szeroką debatę na temat bezpieczeństwa kobiet i społecznej świadomości zagrożenia ze strony mężczyzn. Trend Man vs Bear urósł do rangi zjawiska społecznego poruszanego w podcaście, sztuce i mediach,...
Kurczak z dodatkami z piekarnika, zawinięty w folię to jeden z najczęstszych obiadów w moim domu rodzinnym. Przygotowanie go zajmuje chwilę i zachwyca wszystkich przy stole.
Rolnictwo, a w szczególności współczesna produkcja mięsa, przekłada się na przykre konsekwencje dla naszej planety. To przede wszystkim niemały ślad węglowy, a więc emisja gazów cieplarnianych do atmosfery. Dlatego w ostatnich latach pojawiają się al...
Zmieniające się nawyki konsumentów w Polsce coraz wyraźniej odbijają się na rynku spożywczym. Jak wynika z danych przytaczanych przez "Puls Biznesu", w pierwszym kwartale 2025 r. polskie gospodarstwa domowe ograniczyły wydatki na mięso i wędliny, pod...
Kiedyś to mięso często pojawiało się na stołach, ale dziś można szukać go ze świecą. Budzi liczne kontrowersje i dyskusje, chociaż przed laty nie było dla nikogo niczym zaskakującym. Historia koniny w polskiej kuchni to opowieść o zmieniających się c...
W belgijskich sklepach Lidl pojawił się nowy produkt – mięso hybrydowe, czyli połączenie tradycyjnego mięsa z białkami roślinnymi. To propozycja dla konsumentów, którzy szukają kompromisu między smakiem a troską o środowisko. Produkt ten może również...
Hiszpania kojarzy się z gazpacho, chorizo i owocami morza, ale odkryć w niej można wiele innych smakołyków. Wśród nich jest wieprzowina, a konkretniej nogi.
Regularne monitorowanie świeżości produktów spożywczych to niezwykle ważne zadanie, o którym należy pamiętać. Spleśniała żywność pod żadnym pozorem nie powinna lądować na naszym talerzu, nawet po odkrojeniu zepsutej części. Czasami jednak biały nalot...